Spoločnosť TURDAR, spol. s r.o. vznikla v roku 2004. Je dovozcom spotrebiteľského balenia liehovín z Českej republiky.
Od roku 2008 je v prevádzke Pálenica ovocia v Turanoch s ponukou služby pre pestovateľov.
Od roku 2010 vyrába spoločnosť vlastné pravé ovocné destiláty pod značkou ZEMIANSKA v režime Liehovar na destiláty. Známa je produkcia pivovíc pre remeselné pivovary,
Sezóna v pálenici 2024 – 2025 otvorená od 3.7.2024.
Články v médiach, kde sme poskytli stanovisko:
Viac ako kauza jedovatého metanolu z Čiech, ohrozujú malé slovenské liehovary, nelegálne pálenice. Na Slovensku ich je vraj viac ako dvadsať tisíc!
Na Slovensku je asi stopäťdesiat oficiálnych páleníc, ku ktorým má tento rok pribudnúť ďalších desať. Kým v južných oblastiach malé, obvykle rodinné liehovary s dlhoročnou tradíciou už niekoľko týždňov obliehajú klienti, na severe sa sezóna len rozbieha. Na dvore jedného z nich sa vŕši naukladané bukové drevo, vzduchom sa šíri sladkastá vôňa ovocia a destilátov. V blízkom Česku po otravách metylalkoholom zakázali predaj a nalievanie tvrdého alkoholu nad dvadsať percent a česká pijatika sa nesmie predávať ani na Slovensku. V Turanoch niet pomaly dňa, aby pred pálenicou nezaparkoval vozík s kvasom na pálenku.
V Turanoch si destiláty popri miestnych pália aj Oravci a Liptáci. Hoci mnohí sú po škandále z Česka opatrnejší, tunajšie pálenice sa na nedostatok práce sťažovať nemôžu. „Ľudská nedôverčivosť oficiálnym páleniciam prospieva. Naši klienti vedia, že hruškovicu im vyrobíme na moderných destilačných prístrojoch z ovocia, ktoré si sami nazbierajú, očistia, vytriedia a spracujú na kvasenie. Proces výroby u nás môžu sledovať na vlastné oči a presvedčia sa, že poškodenie zdravia im určite nehrozí,“ hovorí majiteľ pálenice v Turanoch a člen Rádu rytierov destilátov na Slovensku Marián Roľko. Pýtame sa ho, kde sa v alkohole berie látka, o ktorej sa dnes toľko hovorí: metylalkohol.
„Ide o na trhu bežne dostupný toxický materiál, ktorý sa k nám dováža v cisternách. Používa sa ako zložka do biopalív, dá sa kúpiť aj ako denaturovaný lieh. Doň sa pridávajú prímesy, ktoré slúžia na to, aby mal odpornú chuť a nedal sa piť. Pančovatelia však v honbe za ziskom tieto látky odstraňujú dezinfekčným prostriedkom, aký kúpite v každej drogérii. Horká chuť metylalkoholu sa po jeho použití stratí, jed v látke ostáva,“ vysvetľuje Marián Roľko. Z litra takto upraveného liehu sa dá dostať dva a pol litra destilátu, najčastejšie vodky a rumu. Z pančovanej liehoviny tak majú falšovatelia najmenej dvojnásobný prospech!
Nebožtíci zo severnej Moravy alkohol väčšinou kupovali v stánkoch, kde im ho naliali z bandasky. Pritom destilát pančovaný metylalkoholom je zákerný, pretože chutí rovnako ako originál. Keď dáte vedľa seba etanol, ktorý je pri výrobe destilátov kľúčový, a jedovatý metanol, nerozozná ich ani odborník. Akurát metylalkohol už po jednom štamperlíku môže spôsobiť slepotu, vo väčšom množstve smrť. Podľa niektorých zdrojov metanol horí oranžovým a etanol modrým plameňom, škodlivá látka je navyše prchavejšia. Keď si ju dáte na dlaň, vyparí sa skôr ako etanol.
Metylalkohol sa vyskytuje aj pri pálení kvasu zo sliviek v pálenici, presnejšie v jej destilačnom kotli. „Po jeho zahriatí sa z ovocného kvasu oddeľujú nežiadúce látky. Metanol, ktorý má bod varu šesťdesiat štyri stupňov Celzia, z kotla odchádza prvý. Je vylúčené, aby v slivovici z pálenice ostal bez pričinenia človeka,“ potvrdzuje liehovarník podkutý viac ako dvadsaťročnou praxou. Pestovateľských páleníc a alkoholu vo veľkých kamenných obchodoch sa vraj báť nemusíme. Neodporúča nám ale popíjať pálenku, ktorú krčmári nalievajú z plastových bandasiek.
„Rozmýšľam o tom, či vedia, čo predávajú. Nevidím totiž logiku v tom, aby hostinský núkal svojich hostí pančovaným alkoholom. To by si trávil klientov,“ myslí si Marián Roľko, no pripomína, že obchod s alkoholom je obrovský biznis. Pančované liehoviny sa preto mohli dostať aj do reštaurácií a hotelov. „Barman kúpi krabicu pálenky s etiketami a kolkami od originálneho výrobcu. Keď ich minie, do fliaš ponalieva alkohol z bandasky. Nikto, žiaľ, nevie skontrolovať, či v otvorenej fľaši, z ktorej črpká hosťom do pohárov slivovicu, je pravý, alebo pančovaný destilát,“ tvrdí muž, pálenicu ktorého zdobia desiatky profesionálnych ocenení.
V susedných Čechách zatiaľ aféru vyšetruje špeciálny policajný tím s názvom Metyl. Kým predaj tvrdého alkoholu tu padol na polovicu, policajti už v Zlíne zatkli muža, ktorý nelegálny alkohol s metanolom dovážal. Skladoval ho na sídlisku v garáži, kde ho aj miešal. V garáži boli aj tisícky falošných etikiet. „S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o finančné obohatenie. Je to však stále len jedna z verzií vyšetrovania,“ povedala médiám hovorkyňa policajného prezídia Štěpánka Zatloukalová. Muži v čiernych kuklách medzitým objavili ďalšie tajné sklady pančovaného alkoholu. Žiaľ, pribudlo aj mŕtvych, slepých a otrávených.
Českí liehovarníci odhadujú, že každá piata fľaša alkoholu v krajine, je z čierneho obchodu. V takomto biznise sa točili stovky miliónov českých korún, možno až dokonca miliardy. Podľa Mariána Roľka by sme však viac ako českého alkoholu, ktorý skončil v našich kamenných obchodoch, mali vystríhať chľastu z nelegálnych páleníc. „Dvadsať až dvadsaťpäť tisíc Slovákov si pálenku vyrába doma. Vypália ju na pokútnych zariadeniach, po pivniciach, skladoch a v garážach a potom predávajú, hoci aj to je trestné. Oficiálne môže pálenica vypáliť na jedno popisné číslo štyridsať tri litrov 100% alkoholu! Je však určená len na vlastnú spotrebu,“ podotýka Marián Roľko.
Pár ľudí aj v jeho pálenici podotklo, že liter slivovice od z nelegálnej pálenice je lacnejší. Áno je. Čierni paliči neodvádzajú štátu spotrebnú daň, nehradia daň z pridanej hodnoty, nepotrebujú platiť za rôzne povolenia, nechodia na školenia. A na rozdiel od tých, ktorí pracujú legálne, ani za nič nezodpovedajú…
Zdroj: Šarm 2012 (Stanovisko ku kauze metanol v Čechách a čiernym páleniciam.)